Glasögon som accessoar vid fotografering

Glasögon är i första hand ett hjälpmedel för synen. Det kan vara för att korrigera ett synfel som t.ex. närsynthet och astigmatism. Men glasögon kan även hjälpa friska ögon mot t.ex. stark sol i form av solglasögon.

När det kommer till mode och accessoarer har antagligen solglasögonen ganska länge varit ett självklart alternativ som använts länge. Men solglasögon handlar inte om att korrigera fel utan snarare om att öka komforten i vissa situationer.

Modebranschen jobbade historiskt en hel del med att försöka korrigera fel och uppnå ”normalnivå”. Linser används istället för glasögon och det gör det än idag av praktiska skäl men också kanske lite fåfänga av vad man själv tycker är snyggast.

Men glasögon har sedan en tid tillbaka fått en helt annan aspekt och används idag även som rena accessoarer. Det är då snygga bågar med oslipat glas som gör att du med normal syn kan använda dem som ren accessoar eller möjligtvis om du använder linser.

Glasögon utan styrka är inte heller någon accessoar man ska rycka med axlarna åt. Det finns en mängd signaler som skickas ut och många personer uppfattas som smartare när de bär glasögon. Beroende på vad du vill uppnå kan alltså glasögon med klarglas hjälpa dig i allt från en arbetsintervju, till framträdande, presentationer och även dejting.

Det finns en hel del butiker online som säljer glasögon med fönsterglas (som det också kallas). Det är heller inte svårt att beställa glasögon online som saknar styrka. Till skillnad från någon som har synfel anger du endast 0 i korrigering för de olika fälten.

Som fotograf kan man även jobba med glasögon och jobbar man mycket med studiofotografering och porträtt kan man faktiskt tillhandahålla lite accessoarer för sina kunder också. Här kan glasögon absolut vara en del av detta och jag har hört om flera fotografer som erbjuder detta.

Vad gör du med dina bästa bilder?

Vad gör du egentligen med de bästa bilderna som du lyckas ta? Du vet de där extremt bra bilderna man ser tillbaka på och tänker ”Shit! Där lyckades jag verkligen”.

Jag har själv valt att trycka upp och rama in två av mina bästa motiv som idag är en väldigt snygg väggdekoration. Men jag måste ändå säga att det var ett tag sedan jag gjorde något sådant med bilderna jag tagit.

Egentligen är det ganska synd att det bara sparas digitalt och visst kan en bra bild passa bra på ens Instagram eller på andra platser där man visar upp foton digitalt. Men att skriva ut ens bilder eller att göra något kul med dem och kanske kunna hålla i dem ger ett annat perspektiv.

Dels är jag nyfiken på om du har något tips på vad man kan göra med bilder? Men jag tänker också gå igenom några idéer jag fått efter att jag besökte sidan Önskefoto här om dagen.

Fotobok – En episk samling

En fotobok med noga utvalda bilder kan vara ett väldigt trevligt sätt att presentera sina bilder på. Det kan vara lika effektivt som att skicka runt på en släktmiddag som att visa för kunder i hopp om att plocka åt sig nya uppdrag.

En fotobok kan framställas på olika sätt och har du många bra bilder kanske du t.o.m. kan göra flera böcker med olika teman så att säga.

Kalender

En kalender är nog mest något som man kan göra för skoj skull till sig själv även om jag kan se vissa andra alternativ också. Är man naturfotograf eller har bilder starkt förknippade med olika årstider så är detta ingen dum idé heller.

Kanske kan man ha som tradition att vid slutet på året sammanställa och beställa en ny kalender för nästkommande år med bilderna från det gångna året. Kanske man spara alla gamla kalendrar och ha fina minnen att se tillbaka på.

Detta kan både motivera dig och även se till så att du kommer ut och tar dina bilder så du faktiskt kan skapa en kalender i slutet på året.

Tavlor

Tavlor har jag redan varit inne på i min inledning med et är också något man kan välja och som faktiskt kan bli riktigt snyggt. Perfekt att ha både på jobbet eller där hemma.

Det finns ganska många tavlor att välja mellan och tittar man på Önskefoto så har de både Canvastavlor, Skumtavlor, Plexitavla och andra alternativ.

Kan vara dyrt

Det kan blir väldigt dyrt att trycka upp sina foton oavsett hur man vill ha dem. Även om man kan få ganska stora och snygga tavlor för några hundra kronor så kommer en ganska stor canvastavla att hamna en bit över 500 kronor.

Jag har själv tittat på att göra flera beställningar eller snarare en beställning med flera produkter och det springer snabbt iväg till pengar. Jag är lite sugen på att beställa två fotoböcker och i varje bok ha ca 50 sidor. Med ett bra omslag pratar vi i runda slängar 1000 kronor per bok här vilket inte är så dyrt om man ser det som en möjlighet att sälja sin färdighet men kanske dyrare om det är tänkt som en julklapp.

Jag misstänker att Önskefoto precis som många andra butiker köra kampanjer med erbjudanden och kanske har de t.o.m. någon rea där man kan få allting billigare. Men mycket fotoprodukter är också tidlöst och behöver inte säljas ut som andra säsongsvaror.

Om du funderar på att köpa något från Önskefoto så kan det vara smart att spana in rabattkoder hos butiken innan du väljer att slå till. Det är inte omöjligt du hittar någon rabattkod som snabbt och enkelt kan sänka priset för din order.

Det lättaste sättet att hitta en aktuellt och fungerade rabattkod är att besöka en hemsida som listar dessa som t.ex. Tripwise som listar fungerade rabattkoder och erbjudanden. Jag brukar vara ganska dålig på att använda rabattkoder men försöker bli bättre.

Ibland har jag gjort beställningar och sökt efteråt för att inse att jag missat att applicera 20% rabatt på mitt första köp hos en butik. Det är inte ingenting man vill missa om man handlar för flera tusen kronor.

Gasolen blir min bästa vän i 3 veckor

Sent i vår eller kanske snarare under försommaren så kommer jag bege mig iväg på en resa norrut i Skandinavien. Jag kommer under tre veckors tid befinna mig på 2 olika platser mitt i naturen och där en stuga med begränsad elektricitet blir min utgångspunkt.

Gasolen kommer bli min primära energikälla för att tillaga mat och en av stugorna har även en gasolspis för värme medan den andra har en öppen spis för att kunna elda med ved.

Jag har ingen aning om jag kommer behöva använda detta men maj månad längre norrut kan absolut innebära kallare kvällar och nätter.

Möjligheten att få ge sig ut i naturen med kameran och ta naturbilder och djurbilder kommer vara enastående kul. Det är en berättelse som förtjänar sin egen post i efterhand men just nu oroar jag mig lite över avsaknaden av elektricitet och kommunikation i en större omfattning.

Solceller och andra smart sätt att få elektricitet kommer fixa problemet med mobiltelefoner och kamerautrustning. Min dator kommer jag nog delvis kunna använda också men misstänker att det lär ta tid att ladda batteriet fullt. Men det finns lite olika smarta lösningar här.

Gasolen kommer användas till matlagningen och jag kommer även ha med mig extra gasoltub och ha eget stormkök som drivs med gasoltub. Gasol är inget jag har stor erfarenhet av men det är rätt enkelt att hantera tänker jag.

Jag har försökt läsa på en del om gasolen och dess egenskaper i syfte att försöka vara mer förberedd. Att veta hur en brandfarlig gas beter sig är helt enkelt den bästa grunden för att hantera den säkert. Det är ju en rätt tung gas som lägger sig på golvet eller marken vid läckage och kan t.o.m. ge en kvävande effekt om det skulle bli så stort läckage att det inte vädras ut.

Jag är dock mest rädd för att ett läckage skulle orsaka en explosion. Eftersom jag inte har någon elektricitet direkt så är det ljus, öppen spis och gasol som kommer vara min värmekälla om kalla kvällar. Ett gasolläckage som stiger och når ett soffbord där ett ljus står blir inte alls bra.

Gasvarnare

Exempel på en batteridriven gasvarnare jag skulle kunna ta med mig – allt för att sova tryggare

Det säkraste är att köpa med sig en gasvarnare känner jag. De kostar några hundra kronor och fungerar som ett brandlarm men placeras vid golvet och kommer upptäcka ett läckage av gas långt innan det når någon källa som kan antända gasen.

Om gasvarnaren ger utslag är det bara att öppna fönster och ytterdörr så man får ett drag igenom stugan och att gasen letar sig ut istället. Har man tända ljus kan man försiktigt släcka dem med att blöta fingrarna och trycka på veken.

Ska man bo i en stuga som primärt använder gasol så känns ju en gasvarnare som minst lika viktig som en brandvarnare. Vid ett läckage som antänds är risken stor att brandvarnaren är meningslös eftersom det blir en explosion. Bättre är det att med hjälp av den varningssignalen i god tid kunna avvärja problemet.

Om du vill läsa mer om hur en gasvarnare fungerar så hittar du det här.

Letar nytt kontor för min fotoverksamhet

arbetsplatsAtt jobba som fotograf är väldigt roligt tills man står inför arbetsuppgifter som inte är roliga. Antagligen exakt så är det för alla yrken misstänker jag och nu står jag inför just detta.

Jag ska flytta och ta med mig min fotoverksamhet och behöver hitta ett bra kontor i Stockholm som lämpar sig väl till detta.

Jag driver ingen fotobyrå på det traditionella viset där man går in och fotograferas (en studio alltså) men samtidigt är det någonting jag funderar på att kunna erbjuda lite sidan om så att säga.

Det bästa för mig hade varit att hitta ett kontor som ligger i anslutning till de centrala delarna av Stockholm och för mig då gärna mellan min bostad och centrala Stockholm. För mig är det ett perfekt läge att fortfarande snabbt kunna ta mig in centralt (ett par stopp på tunnelbanan) och samtidigt vara lite mer bortom de mest centrala delarna.

Jag har en hel del utrustning med mig ibland på uppdrag och vill kunna komma åt kontoret med bil för att hämta detta och därför tror jag det är smart att undvika de mest centrala delarna. Samtidigt behöver jag en hyfsad yta av just samma anledning och där ett kontor bortom de mest exklusiva platserna gör att hyran blir mer rimlig.

Jag har tittat en hel del på lediga kontorslokaler i Stockholm men ännu inte hittat riktigt rätt. Jag har förvisso inte bråttom till den mån att jag behöver ett ledigt utrymme imorgon men gärna inom 6-8 månader. Jobba hemifrån och ha utrustningen där är allt annat än optimalt.

Plats och utrustning viktigt

Jag skulle helst vilja ha ett konor som har ett litet pentry där jag kan värma mat, ta en kaffe och den biten. Samtidigt skulle jag vilja ha en arbetshörna för skrivbord där jag kan sköta fotoredigering, spara papper och allt det där mer administrativa.

Förutom detta vill ja ha något fotorum och här tänker jag mig mer öppen yta, gärna relativt stora fönster med bra ljusinsläpp som man kan använda om man vill. Det är just detta rum jag tänkte bygga en schyst hörna för de kontakter som skulle vilja utföra någon form av fotografering som påminner om en mer traditionell fotograf. Men rummet behöver även plats till en del utrustning och bord för möjligheten att utföra produktfotografering.

Totalt sätt känns det som ett minimum på 50 kvadratmeter lär behövas men det beror på hur det är utformat. Jag vill såklart ha en egen ingång till kontoret och möjligheten att justera säkerheten själv samtidigt som ytan måste kännas någorlunda bra. Hur som helst är Stockholm en stor stad med många möjligheter att hitta ett bra kontor.

Låna pengar till kamerautrustning

Fotografering är sjukt kul och det finns så enormt många tillbehör man kan köpa som fotograf som gör ens arbete bättre och roligare. Men tyvärr kostar detta precis som allting pengar och just kamerautrustning är väldigt dyr.

Att spara ihop till allt man behöver är givetvis möjligt men om det är kritiska delar är det bättre att köpa det på avbetalning eller låna pengar till att köpa det.

Som exempel är att du kanske ska på en resa och behöver ett speciellt objektiv eller annan utrustning och om du då först ska spara ihop det kanske du inte har råd med det förrän du kommit hem. Man missar helt enkelt möjligheten helt och hållet.

Att välja avbetalning direkt hos butiken kan vara ett alternativ men du kan också välja att låna pengar direkt från banken eller från ett låneföretag istället. Här kan du också passa på att avrunda uppåt eller låna extra pengar till annat.

Hitta rätt lån

Ska du låna till kamerautrustning så tittar du förmodligen på belopp som är 10 000 kronor och uppåt. Vid dessa situationer är det bäst att försöka få ett privatlån med så bra ränta som möjligt.

Ett privatlån kan läggas upp och delbetalas över väldigt många år och du kan enkelt lösa lånet i förtid eller återbetala större andel än var amorteringen hänvisar till.

Ett sätt att hitta bra privatlån är att använda sig av s.k. låneförmedlare som jämför privatlån åt dig vilket är i princip omöjligt att göra själv.

Låneförmedlare

Låneförmedlare skiljer sig från låneföretag genom att de hämtar bud (erbjudanden) från låneföretag och presenterar sedan de alternativ med bäst ränta för dig.

Om du vänder dig direkt till ett låneföretag för att låna pengar så befinner inte de sig i samma press som om de vet att det är en låneförmedlare där de behöver konkurrera med andra långivare och banker.

Har du väldigt bra kreditvärdighet och kanske t.o.m. ansöker om privatlån med någon annan (medsökande) så har du väldigt goda möjligheter att få bra ränta även om du skulle vända dig direkt till din bank eller ett låneföretag som erbjuder personlig ränta.

De flesta privatlån använder ett system för personlig ränta där ju mindre risk banken tar och ju större belopp du lånar desto lägre ränta kan du få. Har man mycket tillgångar så kan man helt enkelt få den lägsta räntan men detta är svårt om man är ung, har fått sitt första jobb och inte har så mycket tillgångar.

Därför är det alltid viktigt att jämföra låneföretagen åt innan du bestämmer dig för att ansöka om lån från en bank eller långivare. Här kan låneförmedlarna såklart hjälpa till men samtidigt skickas inte din förfrågan till alla banker och långivare.

Säkerhet vid kommunikation online

Säkerhet online

Det pratas mycket om säkerhet online men ämnet är väldigt brett och hur säkert någonting faktiskt är varierar beroende på vilket nätverk du använder och vad du gör.

För att kommunicera över Internet så används protokollet TCP/IP vilket är något alla mer eller mindre är tvungna att använda sig av om de vill skicka information från en enhet till en annan på Internet. Samma sak gäller även i Intranät och lokala nätverk men risken att avlyssnas där är väsentligt lägre.

Om du skickar information från din dator eller mobiltelefon till en server på Internet så kommer den information du skickar att passera upp mot ett 20-tal noder på vägen. Den första noden är förmodligen din router men efter det har du ingen kontroll på var din information färdas utan får lita på att din Internetleverantör vet.

Om du surfar på nätet så skickas först din förfrågan till servern och sedan svarar webbservern med ett resultat. Om det är så att du surfar på en hemsida som använder de okrypterade protokollet HTTP så kan din förfrågan dels fångas upp på vägen och ändras men även resultatet av det servern svarar med kan korrigeras.

Det är därför det är så viktigt att använda HTTPS vilket är ett krypterat protokoll för att kommunicera webbläsare till webbserver. Den data som skickas är då omöjlig att läsa av eller redigera på ett enkelt sätt vilket gör det till det självklara sättet att kommunicera online idag.

Så fort du ska skicka känslig information som e-post, inloggningsuppgifter eller kanske ett meddelande som du inte vill ska kunna läsas av på vägen så se till att du använder dig av HTTPS.

Det finns väldigt många fördelar med HTTPS för att skydda din integritet online. Det är inte konstigt att Googles webbläsare Chrome börjat varna för hemsidor som inte använder det säkra protokollet.

Google har även gått så långt som att ge en liten fördel till webbplatser i deras sökmotoralgoritmer om de använder sig av HTTPS vilket kräver att webbplatsen har ett giltigt SSL-certifikat.

Counter Strike CSGO

Datorspel som Counter Strike krypterar mycket sällan speltrafik, chat och röstmeddelanden. Dels hade upplevelsen inte blivit den samma men det hade även krävt mycket mer serverresurser då det ska dekrypteras där.

Men det finns även andra sätt att kommunicera online. Du har säkert en smartphone med många installerade appar och exakt hur dessa kommunicerar utåt går inte att veta. Här kan både HTTP/HTTPS och andra metoder över TCP/IP användas.

Spelar du datorspel så kommunicerar de också över TCP/IP men använder inte HTTP-protokollet alls för själva spelandet. Normalt sätt kan man anta att inloggningsuppgifter och en del annan information skickas krypterat men det är inte säkert att all trafik är krypterad.

Om du tar t.ex. spelet Counter Strike som exempel så skickas spellogiken när man väl spelar tillsammans med röstkommunikation och chat-meddelanden inte överförs krypterat. Något som kan vara värt att känna till om du spelar mycket online eller deltar i CS-turnering på LAN (vilket alltid kräver Internet idag).

Att kryptera den data som skickas vid spel är tyvärr inte rimlig lösning men väl värt att känna till.

Mina åsikter om webbhotellet Inleed

inleed webbhotellJag har varit kund hos webbhotellet Inleed ett bra tag nu och jag kan sammanfatta mina åsikter och tankar kring webbhotellet.

Vid en första anblick så ser det ut som att Inleed är ett väldigt billigt webbhotell. I jämförelse med andra svenska webbhotell är det i alla fall ingen tvekan om att så är fallet. Billigt betyder i många situationer att något antagligen kan vara sämre än dyrare alternativ.

Inleeds två billigaste paket för webbhotell ligger på 19 respektive 29 kronor per månad. Det är inte många andra webbhotell som ligger här så frågan är då vad man får för pengarna och om det verkligen kan mäta sig med andra alternativ?

Min uppfattning är att webbhotellet är väldigt bra. Jag tycket alltid sidan laddas snabbt och har inga problem att använda tillägg i WordPress eller något sånt. Jag tror dock php_memory_limit är satt til 128 MB vilket jag trodde var högre. Lite osäker på detta men det är den informationen som PHP ger mig samtidigt som Inleed skriver att den totala minnesmängden för kontot är 1024 MB.

Eftersom det billigaste kontot endast kan köra en process åt gången hade jag antagit att det var gränsen, eller i alla fall 512 MB som man kan läsa på andra håll. Är detta superviktigt för dig kan du alltid dubbelkolla det med support först.

För WordPress fungerar det väldigt bra och utrymmet räcker ganska långt åt en blogg eller företagshemsida. Lägger man inte upp stora bilder så är 2 GB utrymme tillräckligt även för väldigt stora bloggar.

Vill man snabba på sitt konto lite kan man betala lite extra varje månad för mellanpaketet vilket då ger möjligheten att exekvera 2 processer samtidigt. Detta kan vara väldigt användbart och speciellt om du kör flera hemsidor på ditt webbhotellskonto. T.ex. kan en WordPress-uppdatering ta lite tid och den kommer låsa 1 process men har du det lite dyrare mellanpaketet återstår då en process att hantera övriga förfrågningar som kommer in.

Jag skulle rekommendera exakt samma sak om du ska öppna en e-butik eller liknande. Allting du gör administrativt kommer ändå lämna dörren öppen för att besökare ska kunna använda hemsidan och e-butiken samtidigt. Det är alltså mindre risk att hemsidan ”börjar tugga” i väntan på att den ska få en ledig resurs.

Det enda som jag märkt av med Inleed som jag tycker är lite dåligt men som man vänjer sig vid är att filnamn på bilder inte kan inneha svenska tecken. Dessa filer kommer inte hittas av WordPress och du kommer inte kunna visa dem även om de läggs in i systemet och filen laddas upp. Det är inte fel på WordPress utan deras webbserver kommer inte vilja ladda dessa filer och skicka dem även om de finns där.

Jag skulle nog säga att Inleed som webbhotell är det bästa av de billigaste alternativen. Om du är intresserad kan du läsa mer om webbhotell och recensioner här:

7 bra Halloweenkostymer från 2016 för 2017

Halloweenfirandet är över för i år och det gäller att ta tillvara på godbitarna så man kan få inspiration till 2017. Jag vet hur man själv är när det är dags och man får lätt panik och bara beställer något online vilket i och för sig inte är fel i sig men ofta krävs det lite sminkning och annat kul och då är det bra att vara förberedd.

När det kommer till Halloweenfirande så tycker jag man ska ha en riktig Halloween kostym och inte vilken typ av maskeradkostym som helst. Det bästa man kan göra är att kombinera det båda om man har svårt att hitta idéer. En prinsessa med rätt smink passar in perfekt på Halloween.

Här nedan är 10 riktigt bra outfits för Halloween. Kanske kan det inspirerar dig till hur du ska sminka och klä dig till Halloween 2017.

Fun photo shoot time!! #halloween #witch

Ett foto publicerat av ☽ Tiffy ☾ (@tiffyquake)

Häxa kan göras på så många sätt. Här ovan är ett exempel på en väldigt bra utstyrsel och sminkning som passar perfekt på Halloween.

Att representera något dött som en zombie eller något att groteskt fungerar alltid. Det kan vara svårt att få till sminkningen likt ovan men är man villig att träna lite innan och följa guider online så kommer man förvånansvärt långt.

Att ta fram ett sår på armen kan göra mycket, speciellt om du vill kombinera det med något annat. Bara sminkning i sig är perfekt och du skulle kunna vara allt ifrån en busschaufför till en prinsessa på Halloween om du bara fixar dessa bitarna.

Hav ur face clowned up this Halloween#halloween makeup#Makeup by me#MUA

Ett foto publicerat av Shillat Carter(facebook) (@shillat_mua)

Det är ingen hemlighet att ansiktsmålningar är det viktigaste och man kommer väldigt långt på att använda sig av lite färg. Svart och vitt som grundfärger och lite rött så kan man i många fall få till rätt kusliga målningar.

SWEET DREAMS 🍭 Makeup by @artbybmazz

Ett foto publicerat av Halloween Makeup Ideas (@halloweenmakeupideas)

Vad sägs om lite löständer, lite målning och en clownoutfit? Det levererar rätt budskap i alla fall! 🙂

Ibland behöver man inte svänga ut för mycket. En lätt sminkning med ett smart klädval kan vara en smidig lösning.

#halloweenmakeup #halloweensquad #halloweenmood 👻

Ett foto publicerat av Silvia Winata (@silviawinata)

Ytterligare ett exempel på när man kommer långt på bara lite smink. I vissa fall krävs det såklart lite träning men var inte rädd för att prova dig fram. Kanske känner du någon som kan hjälpa dig med målningen?

Det bästa med Halloween är oftast när smink kombineras med en kostym avsedd för Halloween. Det är helt enkelt då det blir som bäst.

 

Snygga soffbord värda att inhandlas 2017

Inredning och design är väldigt roligt. Soffbord är en typisk möbel som många glömmer bort men som faktiskt är rätt rolig att titta närmare på och värd att lägga lite pengar på om man ändå ska köpa ny soffa.

Soffbordet är mer än bara ett avlastningsbord framför TV:n utan kan i många fall fungera som sidobord eller som en central punkt i soffgrupp utan att någon TV. Det erbjuder inte bra förvaringsmöjligheter om man önskar det utan soffbordet är en plats en dekorativ möbel med möjlighet att servera vid (i alla fall lättare drinkar och snacks).

Följande soffbord är några intressanta modeller som du bör ta en närmare titt på om du ska handla nytt soffbord under 2016 eller 2017.

soffbord-2017-1

Ett snyggt litet vitt soffbord med klarglas passar förmodligen in hos de allra flesta. Hyllplanet under glasskivan skapar en yta där man snyggt kan lägga ner tidningar och fjärrkontroller samtidigt som den översta ytan blir fri från mindre ploj.

Dessutom är där en förvaringslåda längst ner vilket gör att du kan stoppa undan de fjärrkontroller du sällan använder eller annat som du skulle vilja ha tillgång till. Kanske underlägg för glas, glasögon, surfplatta eller något annat.

soffbord-2017-2

Ett snyggt vitt soffbord med rektangulär form och en bordsskiva med bergmönster. Här har du fler förvaringshyllor och dessutom några lådor där du kan stoppa in fjärrkontroller och annat smått.

soffbord-2017-3

Varför inte satsa på något väldigt unikt men samtidigt ett soffbord med mycket karaktär. Kistor som soffbord har blivit väldigt populärt och skapar ofta väldigt förvaringsmöjligheter samtidigt som det kan vara riktigt snyggt.

Inspirationen på soffborden är hämtade från http://soffborden.nu/.

Mode – Snygga väskor till herrar

Väskor har länge varit en accessoar som framför allt kvinnor omfamnat som ren mode medan män mer sett de praktiska fördelarna med. I alla fall om vi tittar några decennier bakåt i tiden. Nu för tiden är väskor till herrar minst lika mycket mode som de fyller en praktisk funktion och man kan se det tydligt i olika sammanhang.

Sätter man sig i tunnelbanan i Stockholm under rusningstrafik kommer diverse olika väskor, bags, ryggsäckar och portföljer att passera och man kan lätt se hur modet slagit form inom denna kategori. Vi har här listat lite snygga bilder som vi hittat på herrväskor online.

Det finns mycket bra tips på snygga väskor om man söker online och även en hel del bra e-butiker dyker upp som t.ex. Trendhim vi den sökning på ”väska herr” som har över 100 olika modeller att välja mellan. Om du är sugen på att handla en snygg väska att bära med dig till skolan eller jobbet så ta en titt där. Om inte annat finner du väldigt bra inspiration.

Det finns ganska många olika typer av väskor att välja mellan så det kan vara en bra idé att tänka ut för vilket sammanhang man behöver väskan och vad man vill få ut av den. Det kommer göra det lättare att hitta en modell som passar dig och som inte är onödigt stor.

Om du ska sporta så finns det t.ex. väldigt snygga sportbags att används sig av som rymmer en hel del utrustning som du behöver men dessa är kanske inte lika lämpliga att ta med sig till skolan om man bara ska med en dator och någon bok. Här finns det istället snygga axelväskor och ryggsäckar som passar betydligt bättre.

Härliga bilder från London

London är en fantastisk stad att besöka och bjuder på enastående upplevelser och vyer. Det var ett tag sedan jag var där men jag tänkte ändå sammanställa lite bilder som jag tycker framhäver London och dess charm.

London är en ganska dyr stad så jag hade försökt bo lite längre utanför de mest centrala delarna om jag skulle åka dit igen. Det går snabbt att ta sig in med tunnelbana och eftersom man ändå inte springer till hotellet stup i kvarten så spelar det ingen roll för mig. Man kommer rätt långt med ett åkpass laddat med 200-300 kr under en långweekend och den summan sparar man lätt in på en natt bara genom att välja ett billigare hotell längre bort.

Det finns en hel del billiga hotell att välja om du kan tänka dig att bo lite längre bort. Den enda nackdelen tycker jag är först på kvällen eller natten om man varit ute länge men det lägre priset gör resan avsevärt mycket billigare. Du kan läsa mer om billiga hotell i London eller själv googla fram det. Det finns massvis med bra förslag och tips på vad du bör tänka på när du reser dit.

Letar rabattkoder till köp av ny kamera

Jag har ett tag nu varit intresserad av att köpa fjolårets succé Nikon P900. Även om jag har en bra systemkamera så hade det varit kul att leka lite med en kamera som har så pass bra zoom. Det är nästan lite löjligt bra av de bilder man sett även om det givetvis uppstår diverse problem när man zoomar för mycket då partiklar i luften gör bilden lite grumlig.

Hur som helst håller jag just nu ögonen öppna för en rabattkod som skulle göra köpet billigare. En av sidorna jag håller koll på är www.rabattkodsidan.se som listar rabattkoder till flera svenska e-butiker. Det hade varit kul om man hittade något som gav 10% rabatt eller något liknande men jag tror tyvärr att det kanske är svårt då elektronik sällan har så stora marginaler för återförsäljarna.

Det är heller inte så att P900 kommer säljas slut snart och därmed ska fasas ut. Under hela hösten har folk jagat kameran som varit nästan omöjlig att få tag på. Idag är utbudet något bättre men långt ifrån perfekt och det finns heller ingen kamera som riktigt konkurrerar med den än. Så det lär dröja innan den hamnar i någon kampanj för utfasning.

Mitt hopp ligger således i att det kommer någon rabattkod som gör köpet billigare. Det finns trots allt ganska många butiker att välja ifrån och priserna skiljer sig oftast inte så mycket vilket gör att en rabattkod till någon av butikerna kommer göra det billigare.

Skulle jag verkligen velat ha kameran nu så hade jag inte väntat på någon rabattkod. Risken är att bara att det aldrig kommer någon och då kan man inte njuta av kameran under lika lång tid.

Liggunderlag för fotografering i vildmarken

Om du ska ta härliga naturbilder som ligger en bit från civilisationen så är det inte säkert att du kan köra med bil ända fram och i många fall kanske det är en eller par dagars vandring för att nå destinationen. Att gå med kamerautrustning och packning är inte enkelt och man bockar inte av hur många mil om dagen som helst. Jag brukar kunna gå ca 4 mil om dagen om jag inte har allt för mycket packning med mig.

Ett bra tips är att ha en kort paus efter fem kilometer och en längre efter en mil. Sedan återupprepar man processen tills man kommit dit man ska eller gått så långt som man orkar för dagen. De korta pauserna tycker jag hjälper ganska mycket annars blir jag i alla fall ganska trött efter ett tag. Första milen är sällan något gigantiskt problem men skippar man pauser så blir det snabbt jobbigt sen.

Måste man övernatta vilket inte är ovanligt om du har några timmars vandring till destinationen så är det bra att ha med sig rätt utrustning för det. Jag är sällan borta mer än 3 nätter som mest men även då behöver man ganska mycket med sig. Finns det inga vatten källor på vägen att fylla på vattenflaskor så behöver ganska många liter med sig.

En väsentlig del i packningen förutom sovsäck, tält, ombyte, mat och kamerautrustning är liggunderlaget. För vilken vandrare som helst är detta viktigt men jag skulle vilja säga att det är ännu viktigare för oss som ska fotografera. Förutom att sova på liggunderlaget kan du använda det när du ska fotografera.

Liggunderlaget gör att du kan ligga ner och ta bilder utan att känna någon kyla från marken. Du kan alltså i lugn ro ta flera bilder och mellan bilder justera kamerainställningar för att prova dig fram till bästa bilden.

Ska du fotografera djur måste du förmodligen vänta på rätt situation också. Att ta en bra plats och ligga redo med kameran kan i många fall vara ett av de bättre alternativen. Att då ligga kallt eller obekvämt är knappast kul.

Det finns ganska många bra liggunderlag, men precis som vid all vandring vill du inte att den tar mer plats eller väger mer än nödvändigt. Det ska också vara ganska slitstarkt i materialet. Som fotograf lägger du kanske inte liggunderlaget på en skyddande tältgolv utan direkt på marken och då är det bra om i alla fall en sida är extra slitstark.

Sen ska man inte ha orimliga krav heller. Ska man ligga på marken kan man försöka att inte lägga sig på en vass sten eller där man direkt ser att massa vassa pinnar ligger. Skulle det dock gå hål på liggunderlaget brukar de bättre varianterna ha reperationskit i packningen.

Det finns massor av bra hemsidor med information som hjälper dig att hitta vilket liggunderlag du behöver. Det finns även flera bra svenska butiker på nätet som säljer dessa liggunderlag så du lär inte ha några problem att hitta det du behöver.

Inspiration på snygga TV-bänkar

TV-bänkar är en av de möbeltyper som varierar mest tycker jag. En soffa måste liksom ha sittplatser och även om man kan variera material, färg och kuddar så är utformningen av själva soffan begränsad. För en TV-bänk är egentligen enda kravet att man ska kunna ställa en TV på den. Men detta är heller inte riktigt sant då TV-apparater idag varierar i storlek så en liten TV-bänk behöver inte få plats med en stor TV. På samma sätt kanske vissa TV-bänkar komiskt nog passar bättre in i inredningen om TV:n istället hänger på väggen.

Jag fascineras lite av dessa möbler då de finns i allt från antika stuk till futuristiska designer. Jag tänkte därför sammanställa lite bilder på TV-bänkar för de som vill ha lite inspiration.

TV-bänk-1---vit-och-svart
En mycket enkel TV-bänk i vitt och svart. Tidlös, billig och kanske något tråkig.

TV-bänk-2---50-tals-design
En härlig TV-bänk i 50-talsdesign. Där den väl passar blir den grädden på moset.

tv-bänk-3---mörkgrå-trä
TV-bänk med tillhörande bokhyllor i serie. Mörkfärgat trä gör att det klär sig bra i lite ljusare rum.

tv-bänk-4-svart-sett
Svart TV-bänk med tillhörande vitrinskåp. Klassiskt och smakfullt för de som gillar svart.

tv-bänk-5-trä-antikt
TV-bänk och andra möbler i samma serie i trä. En liten antik känsla över det hela.

TV-bänk-6---liten-i-trä
En mycket liten och enkel TV-bänk i trä. Passar perfekt i det lilla TV-rummet eller för mindre lägenheter.

tv-bänk-7-futuristisk
En stor och vit TV-bänk i högblank med ett futuristiskt tema. Ljuset går givetvis att stänga av för de som tycker att det är för mycket.

Jag har samlat ihop inspirationsbilderna själv. Men du kan hitta dem hos butikerna som finns på hemsidan TV-bänkar och där kan du även få mer inspiration om du önskar.

Hitta en bra cykelväska för kameran

loungemöbler soffgrupp 1En av mina favoritsysslor är att nu på våren och tidig sommar bege mig iväg med kameran på cykeln för att njuta av natur, stadsmiljö och andra platser. Tyvärr behöver jag en ny cykelväska som jag kan förvara min kamera i så jag har spenderat hela förmiddagen på att leta rätt på en modell som passar mig. Det börjar liksom bli hög tid att komma till skott med att beställa en innan våren har passerat.

Att cykla med en systemkamera och ett par objektiv med sig är inte speciellt enkelt. Jag har en ryggsäck som fungerar väldigt bra för detta men jag tycker inte det känns tillräckligt säkert när man cyklar och därför vill jag istället köpa en cykelväska som sitter tryggt och säkert på cykeln.

Givetvis kan jag inte ha vilken cykelväska som helst och att fästa väskan bredvid pakethållaren där bak skulle innebära att den var väldigt stöttålig om man trillar med cykeln. Samtidigt skulle en cykelväska där bak vara ganska otillgänglig om man cyklar och snabbt vill komma åt kameran. Antagligen hade man varit tvungen att ”parkera” cykeln innan man kunde packa upp kameran ur väskan och då kanske det där ögonblicket hade hunnit passera. Ni fotografer vet exakt vad jag pratar om.

Jag skulle alltså vilja ha en ganska robust och tålig cykelväska som jag kan fästa på styret. Ungefär som en cykelkorg fast som man fäster ännu bättre. Då kommer styret att skydda väskan mycket vid ett fall och i de fall där det inte räcker får man hoppas att att väskan kan motstå det där sista. Om jag har cykelväskan på styret så kommer jag även kunna stanna cykeln och ta upp kameran utan att hoppa av cykeln. Det går betydligt fortare och känns mycket mer praktiskt än andra lösningar.

Jag har tittat på lite olika cykelväskor men vet inte riktigt exakt vad jag vill ha. Jag har även försökt leta upp om det finns cykelväskor som är helt och hållet avsedda för kamerautrustning men det verkar inte vara så vanligt. Jag har även tittat på om man kan köpa en vanlig kameraväska och sedan fästa den på cykeln så att den förvandlas till en cykelväska. Det sistnämnda kanske är det bästa om jag kan hitta en bra kameraväska med rätt fästen. Det är ju inte ovanligt att det finns fästanordningar på kameraväskor då man ska kunna fästa dem på bälten och utanpå att andra väskor.